punkkipanta koiralle

Paras punkkisuoja koiralle

Joka kesäinen vitsaus, punkit! Eteläisessä Suomessa sekä saaristossa punkit ovat tuttu näky jo vuosikymmenten ajan, mutta levittäytyvät kokoajan pohjoisemmaksi. Punkit kantavat mukanaan kurjia tauteja ja kulkeutuvat koirien mukana helposti sisällekin sekä luonnollisesti tarttuvat koiraan.

Punkit ovat kevään, kesän ja syksyn riesa. Tyypillisesti punkit heräilevät talviuniltaan kun päivän alin lämpötila on noussut +5 yläpuolelle, samoin syksyllä punkit painuvat talviunille viimeistään kun yöpakkaset alkavat. Myös kova helle pitää punkit pois. 

Onneksi punkeilta voi suojautua! Punkkipanta, punkki öljy, valeluliuos, tuoksut, luonnolliset punkkisuojat ym, vaihtoehtoja on monia. Esittelimme tässä parhaimmat, valitse omalle koirallesi sopivin vaihtoehto. 

Punkkisuojan valintaan vaikuttavat tekijät:

  • koiran koko ja ikä
  • millaisessa maastossa koiran kanssa ulkoillaan?
  • uiko koira paljon? 
  • onko koiralla yliherkkyyksiä tai allergioita?

Paras punkkipanta koiralle

koiran harrastukset

Punkkipanta on helppo ja varma suoja punkkeja vastaan. Jos haluat olla varma ettei koiraan päädy punkkeja ja ne kulkeudu sitä kautta sisään, kannattaa valita punkkipanta. Pannan valinnassa on huomioitava koiran koko ja ikä. Ihan pienelle pennulle pantaa ei kannata eikä saa laittaa. Mutta puolen vuoden ikäiselle pennulle punkki pannan voi jo laittaa. 

Pannat ovat hajuttomia ja niistä ei ulospäin erity mitään näkyvää. Lääkeaine imeytyy turkkiin ja näin hylkii puutiaisia.

Punkki pannoissa on myös eroja. Varsinkin jo koira ui paljon, kannattaa valita panta jonka kanssa saa uida. Eikä se ole haitallinen vesieliöille. Jos valitset pannan jonka kanssa ei saa uida, on se muistettava poistaa koiralta aina uimaan mennessä. 

Pannan hinta ja kestoaika kannattaa myös tarkistaa. Toiset pannat kestävät vain muutaman kuukauden ja toiset koko punkkikauden. Joten alkuun kalliilta tuntuva panta voikin olla edullisempi käytössä. Myös koiran koko vaikuttaa pannan kokoon, joten tarkista että painokilot ovat oikeat. 

Scalibor Ver koiran punkki panta torjkuu, kirput, hyttyset ja sääsket puutiaisten lisäksi. Hintaa koiran punkkipannalla on koosta riippuen n. 39€.  Tämä panta kestää käytössä n. 5-6kk. Tämän punkki pannan kanssa ei saa uida, joten se on poistettava uinnin ajaksi. 

Seresto vet koiran punkkipanta torjuu puutiaisten panta kirppuja sekä väiveitä. Hintaa pannalla on n.60-90€ riippuen koosta. Mutta tällä pannalla saat uida ja yksi panta riittää 8kk, eli koko punkkikaudeksi. Näistä syistä tämä punkki panta on pysynyt suosikkina vuodesta toiseen. Joten jos etsit parasta punkkipantaa koiralle, tässä on valintasi! 

Punkkipannalle on myös vaihtoehtoja. Yksi niistä on valeluliuos. Tämä liuos laitetaan koiran niskaan neljän viikon välein. Liuos on ohutta nestettä, eikä tahraa ja imeytyy nopeasti. Liuos tehoaa hyvin kirppuihin. Varsinkin lintukirppuihin jotka osaavat olla välillä hankalia poistaa.  

Huonoja puolia liuoksessa on hinta ja jatkuva laittaminen. Uusi annos tarvitaan aina 4vk välein. Yhdessä paketissa on 12vk annos ja hintaa paketilla on noin 25€, riippuen koiran koosta. Uida liuoksen kanssa voi huoletta, mutta liuos laimenee uidessa ja näin heikentää punkkisuojauksen tehoa. Joten tämä on suositeltava koiralle joka ei ui usein. 

Luonnolliset punkkisuojat koiralle

Punkkisuojat sisältävät paljon myrkkyjä, eikä osa niistä saa päästä vesistöihin. Osa koirista on hyvin herkkiä ja reagoivat lääkeaineisiin. Myös jos koira nukkuu ihmisten kanssa samassa sängyssä. Onneksi on luonnollisiakin vaihtoehtoja tarjolla. Joskaan kaikki eivät ihan yhtä tehokkaita, mutta omasta tarpeesta tarvitsee punnita ovatko riittävän tehokkaita. Myös eri alueilla on hyvin erimäärä punkkeja. Joten jos oleilet paljon saaristossa, tai alueella jossa on paljon punkkeja kannattaa miettiä oletko valmis itse punkkeja poistamaan. Punkit näyttävät useimmista ällöttäviltä, mutta hyvin nopeasti niiden poistamiseen tottuu. 

Haluatko punkit pysymään pois ilman haittavaikutuksia? Lupo ZeckWeck punkki karkoite on saanut paljon loistava palautetta käyttäjiltään.  Tämä päivittäin annosteltava ravintolisä perustuu tuoksuun joka on punkkeja luotaan työntävää. Punkit välttävät tiettyjä hajuja, kuten valkosipulia. 

Jauhe annostellaan ruuan joukkoon ja se saavuttaa tehonsa parissa viikossa. Joten punkki karkoite kannattaa aloittaa heti kun yöpakkaset on loppuneet. 

Trixie valmistaa edullisia mutta todella laadukkaita tuotteita. Tämä valkosipulinen punkkikarkoite on saanut paljon positiivista palautetta ja onkin meidänkin raadin mielestä paras luonnollinen punkkisuoja koiralle. 

Helpot pelletit voi päivittäin lisätä ruuan joukkoon. Näin maistuvat useimmiten nirsoimmallekin koiralle. Vaikka tuote muodostaa punkeille epämiellyttävän valkosipulin haju, ei ihminen haista sitä. valkosipulilla on myös todettu olevan suotuisia vaikutuksia sydän ja verenkierto elimistön toimintaan. 

Kannattaa myös muistaa ettei lääkkeelliset ja luonnolliset punkkisuojat poissulje toisiaan. Toki et voi koiralla käyttää punkkipantaa ja punkki öljyä samaan aikaan, eikä tarvitsekaan. Mutta voit hyvin syöttää koiralle valkosipulista punkkisuojaa ja jos sen teho ei kesän pahimpina kuukausina riitä, voit ottaa pannan tai valeluliuoksen lisäksi käyttöön siksi aikaa. 

Eläinlääkäreiltä on saatavilla myös suun kautta otettava punkkilääke. Tämä pilleri toimii niin että koiraan kiinnittyneet punkit kuolevat ja tippuvat pois. Pannat, liukset sekä luonnolliset punkki karkoitteet kaikki estävät punkkeja tarttumasta koiraan, kun tämä lääke ei. Mutta jos tämä tuntuu teille hyvältä vaihtoehdolta, kannattaa siitä  keskustella eläinlääkärin kanssa. 

Punkit ovat kurjia pikku riesoja. Kesäisin kannattaa tehdä punkkitarkistus koko perheelle, joka ilta. Aikaa pikainen tarkastus vie vain muutaman minuutin, mutta näin mahdollisen punkin havaitsee ajoissa ja sen pystyy poistamaan heti. Kotona kannattaa pitää punkkipihdit sekä puhdistusainetta aina valmiina. Lisäksi on hyvä hankkia harja tai kampa, jolla koiran turkin voi harjata punkeista vapaaksi. Punkit kannattaa poiston jälkeen polttaa, niitä on vaikea saada kuolemaan muuten.  Punkkeja ei kuitenkaan kannata pelätä, näillä varotoimilla punkitkin pysyvät poissa. Ja saat nauttia ihanista kesäpäivistä karvaisten kavereiden kanssa. 

Lue lisää

*mainoslinkki