koiran aktivointi

Koiran aktivointi, yhteiset leikit koiran kanssa

Onnellinen ja terve koira haluaa päivittäin mukavaa puuhaa, yksin ja yhdessä omistajansa kanssa. Osa koiraroduista on hyvinkin perhekeskeisiä kuten kultaiset noutajat,  labradorinnoutajat, saksanpaimenkoirat sekä monet muut rodut. Nämä nauttivat yhdessä puuhailusta ja perheen mukana olemisesta. Toiset rodut taas viihtyvät enemmän yksinään. Eurasierin koirat, vinttikoirat, vippetit esimerkiksi tunnetaan itsenäisempinä koirina, jotka viihtyvät myös omissa oloissaan. 

Riippumatta rodusta, jokaisen koiran on tärkeää saada sopivasti liikuntaa ja mielekästä tekemistä omistajan kanssa. Varsinkin pentuna on tärkeää leikkiä pennun kanssa, jotta kiintymyssuhde koiraan muodostuu. Samalla pentu oppii tärkeät taidot!

Aktivointilelut ovat loistavia koiran aktivointiin sisällä. Aktivointilelut ja älypelit sopivat kaiken kokoisille ja ikäisille koirille. Pennuille kannattaa valita helpompi ja lisätä haastetta pikku hiljaa. Älypelit, herkkupallot, aktivointi lelut kaikki ovat loistavia koiran ollessa yksin tai jos kotona ollessa kaipaat rauhaa vaikka työpalaverin ajaksi. 

Aktivointileluihin usein piilotetaan palkintoja, joita koira sitten etsii nenällään ja tassuillaan. Koira pääsee käyttämään aivojaan ja näin saa mielekästä puuhaa itselleen. Aktivointileluun kannattaa piilottaa sellainen palkinto joka on koiralle todella mieluisa, näin motivaatio etsimiseen lisääntyy. Aktivointileluja kannattaa olla useampi, mutta vain yksi esillä kerrallaan. Näin koiralla on aina uutta mielekästä puuhaa tehtävänä.

Aktivointilelujen lisäksi koiralle voi kotona tehdä oman aktivointi leikin piilottamalla nameja. Tämä varsin yksinkertainen leikki on useimpien koirien mieleen. Yksinkertaisuudessaan koiran huomaamatta piillotat ympäri kotia pieniä namipaloja tai ruokanappuloita, koiran mieltymyksen mukaan. Pieniä, jotta saat piilotettua useamman! Näytä koiralle ensimmäinen, toista sanaa etsi ja näin koira oppii käyttämään nenäänsä ja nauttii palkintojen etsimisestä.  Loistavaa puuhaa myös sade tai kova pakkasen päiviin. 

Koiran leikittäminen

Kyllä, luit oikein. Lenkittämisen lisäksi koiraa kannattaa leikittää. Leikkiminen on koiralle tärkeää pentuna ja myös aikuisena. Yhdessä leikkiminen antaa paljon töitä aivoille ja mieluista yhteistä puuhaa. On hyvin yksilöllistä millaisista leikeistä koirat pitävät, joten kuulostele tarkkaan koirasi reaktioita leikkiin. Leikin lomassa voi myös kouluttaa koiraa ja palkita leikillä. Mikä sen mukavampaa! 

Peruskoulutetun koiran kanssa voi leikkiä piilosta. Käske koira paikkaan ja piiloudu itse. Anna koiran etsiä ja palkitse! Yksinkertaista mutta useimmista koirista superhauskaa.  Pennun kanssa tämä onnistuu kaverin kanssa niin että toinen vie pennun huomion toisaalle ja toinen piiloutuu. Aloittaa kannattaa helpoista piiloista ja pikku hiljaa vaikeuttaa etsimistä.

Köydenveto, tämä on lähes kaikkien koirien suosikki leikki. Koira vetää lelua toisesta päästä ja itse vedät toisesta. Muista antaa myös koiran välillä voittaa ja kehu koiraa leikin keskellä. 

leikkejä koiran kanssa

Koirilla on rodusta riippumatta purutarve, toisilla voimakkaampi ja toisilla heikompi. Pureminen on tärkeää opettaa heti pennusta lähtien suuntaamaan sallittuihin asioihin. Tämä luontainen tarve koiralla on tärkeää saada tyydytetyksi luvallisiin asioihin. Luonnossa ja kotipihalla on helppo tarjota keppejä, joita useimmat koirat rakastavatkin. Sisätiloissa ja toisenlaiseen purutarpeeseen ovat loistavia erilaiset purulelut sekä puruluut.  Puruluut hoitavat myös hampaita samalla kun kaluamistarve tyydyttyy. 

Naudannahkainen puruluu tarjoaa kestävän ja herkullisen pureskeltavan koirallesi.

Kanalla täytetty luu tarjoaa nirsoimmallekkin koiralle takuuvarman mehukkaan pureskeluhetken. 

Possun korvat ovat lähes jokaisen koiran lempiherkkua, jotka samalla tyydyttävät purutarvetta ja hoitavat hampaita. 

Harrastaminen koiran kanssa

Koiran kanssa voi harrastaa vaikka ja mitä. Vaihtoehtoja löytyy jokaiselle rodulle, yksilölle ja perheelle. Harrastuksen kannattaa olla sellainen josta koira, omistaja ja perhe saa iloa, näin jaksatte jatkaa harrastusta pitkään. Koiran kanssa ei ole pakko harrastaa mitään erityistä, vain tavallinen arki riittää useammille koirille. Aktiiviset rodut toki tarvitsevat enemmän puuhaa saadakseen purettua energiansa. Joten itsestä ja koirasta kiinni mitä harrastuksia haluatte! 

Oman koiran rodun nettisivuilta löytyy useimmiten tiedot näyttelyistä. Mutta voit yhtä hyvin osallistua koiran kanssa pienempiin näyttely tapahtumiin Match show tyyppisiin näyttelyihin. Näitä järjestävät eläinyhdistykset ympäri Suomea. Joten seuraamalla heitä sosiaalisessa mediassa, saat helposti tiedot tulevista tapahtumista. Näihinkin voit käydä tutustumassa ensin vaikka ilman koiraa. Nämä myös oivia tapahtumia tutustua erilaisiin koiriin ja löytää itselle sopiva rotu.  

Googlettamalla löydät paikallisen koirakoulusi ja sitä kautta löydät koiralle pentukoulutusta, rally tokoa, tokoa ja erilaisia koulutuksia. Näistä kannattaa aina aloittaa helpoimmasta ja lisätä vaikeustasoa koiran oppiessa. 

Koirilla on usein paljon energiaa, varsinkin pentuna. Aktivoimalla, harrastamalla, lenkkeilemällä ja järjestämällä koiralle mieleistä puuhaa saat myös häiriö käyttäytymisen pysymään minimissä. Ja näin perheessä säilymään rauhan. Koira voi turhautua helposti jollei ole saanut päivän aikana tarpeeksi puuhattavaa ja silloin keksii helposti sitä itse. Eikä se aina ole toivottua puuhaa. 

Koulutuksessa ja koiran kanssa leikkiessä on tärkeä muistaa palkita koiraa jatkuvasti. Palkitseminen kannattaa tehdä niin että koira muistaa sen ja se motivoi yrittämään aina uudelleen. Joka kerta koiraa kannattaa kehua sanallisesti, silittää, taputtaa ja sen lisäksi aina välillä antaa koulutusnami palkaksi. 

Koulutus ja aktivointi namit löydät edullisesti täältä! 

Lue lisää

*Mainoslinkki