koiranpennun koulutus

Koiran pennun koulutus, tärkeimmät vinkit

Koiranpennut ovat touhukkaita ja leikkisiä. Energiaa riittää, vaikka torkkujakin täytyy ottaa usein. Koiranpennun koulutuksessa on tärkeintä yhdessä tekeminen, ilo, johdonmukaisuus, palkitseminen sekä motivointi. Jokainen koira on tärkeä perus kouluttaa. Peruskoulutukseen kuuluu remmissä kävely, luokse tulo, sisäsiisteys sekä oikeiden asioiden pureminen. Pennun kanssa voi aloittaa treenailemaan heti kun pentu kotiutuu.   

Koirille on tarjolla paljon erilaisia koulutuksia mm. pentukoulutusta, rally tokoa, tokoa. Jos intoa ja halua riittää, sekä sopii kohdalle sopiva aika niihin kannattaa toki osallistua. Koiran voi kuitenkin kouluttaa hyvin ilmankin. Kotikoiralle riittää kun hän oppii perheen arjen kannalta tärkeät taidot.

Koiran koulutus on pitkäjänteinen työ ja vaatii paljon kärsivällisyyttä sekä toistoja. Pennulle pitää ensin opettaa toivotut asiat ja sen jälkeen vasta voit vaatia niiden osaamista. Joten varaa aikaa ja kärsivällisyyttä, molemmat opitte matkan varrella. 

Kiintymyssuhteen luominen

Kiintymyssuhteen luominen pennun kanssa on tärkeintä. Kun pentu tottuu uuteen perheeseen ja kokee olevansa osa perhettä, hän on innoissaan oppimassa uutta. Läheisyyttä ja rakkautta et voi koiran pennulle antaa liikaa. 

Katsekontaktia kannattaa luoda usein, näin pentu oppii rauhoittumaan sekä kuuntelemaan. Utelias pentu oppii nopeasti saavansa herkun kun katsoo silmiin. Näin luot tärkeän yhteyden lemmikkiisi. 

Kiintymystä luodaan positiivisten asioiden kautta. Koiran pentu on pieni sekä innokas. Vaikka kooltaan olisikin iso, kannattaa muistaa että kahteen ikävuoteen asti koiranpentu on vielä ”lapsi”.  Yhteiset leikit ja hellyys, läheisyys on koiralle tärkeitä. Antamalla rakkautta, saat sitä varmasti myös takaisin.  Turvallisuuden tunteen luominen on myös tärkeää. Pentua voi pelottaa mitä eriskummallisemmat asiat. Koskaan ei pentua kannata pakottaa kohtaamaan pelottavaa asiaa yksin, vaan yhdessä herkuilla tai yhteisen leikin avulla lempeästi ohjaten. Näin pentu oppii ja saa positiivisia kokemuksia. 

Tärkeimmät käskyt

Tänne, luoksetulo. Tämä on tärkein taito joka kannattaa koiralle opettaa heti. Turvallisuudenkin takia on tärkeää että koira tulee käskystä luoksesi. Tämä on myös iso turvallisuus tekijä. 

Luokse tuloa kannattaa harjoitella usein, kun olette lenkillä tai leikitte pyydä koiraa luokse käskyllä ja palkitse heti. Palkinnoksi kelpaa ruoka, namit, lelut sekä silitykset. Tee palkitseminen kuitenkin niin että se motivoi koiraa tulemaan uudestaankin. Jos et halua tai voi pitää koiraa vapaana, kannattaa ostaa pitkä naru jonka päässä luokse tuloa voi ulkona turvallisesti harjoitella. 

Istu, tätä kannattaa harjoitella pennun kanssa aina ruoka-aikoina. Kun tuot ruokakupin pennun yläpuolelle, eteen, toista istu käskyä ja kun pentu istuu kehu ja anna ruoka. Pennun pyllystä voi hellästi painaa alas jos pentu ei muuten ymmärrä istua.  

Maahan, tämä ei ole välttämätön, mutta usein koirasta hauska ja helposti opittava taito. Kun koira on oppinut istumaan, viet namin kädessä alas asti, maahan. Ja samalla toistat maahan käskyä. Kun koira on maassa, palkitse hänet heti.

Nami voi olla nyrkkisi sisällä, anna koiran ensin haistella nyrkkiä sen verran että tietää siellä olevan palkinnon. Sen jälkeen rauhassa viet kättä alas koiran kuonon edessä aina maahan asti. Tätä voit toistaa useasti. Ylensä koira muutaman kerran jälkeen ymmärtää mistä on kyse, jos ei niin voit hellästi tassuista auttaa koiraa maahan ja palkita heti kun koira on maassa, riippumatta siitä miten siihen on päästy. Yhdessä tai yksin, on maassa toteutunut käsky ja tästä kannattaa palkita.  

Paikka, kannattaa opettaa koiralle jos joissakin tilanteissa toivot koiran pysyvän tietyssä paikassa. Paikallaan oloa kannattaa harjoitella kun istu ja maahan onnistuu. Käsket ensin koiran istumaan. Sen jälkeen sanot käskyn paikka. Liiku rauhassa pieni askel ja jos koira pysyi paikallaan, palkitse heti. Jos koira lähti perääsi toista alusta uudelleen ja uudelleen. On hyvin todennäköistä että varsinkaan innokas pentu ei ihan heti ymmärrä mitä paikassa oleminen tarkoittaa. 

Pienillä onnistumisilla koira nopeasti oppii että näin kuuluu tehdä ja palkinto tulee kun istun tai makaan paikallaan. Paikallaan olo hetket kannattaa pitää lyhyinä ja opettaa jokin käsky esimerkiksi ”vapaa” merkiksi koiralle että paikasta saa poistua. 

Anna tassu, on hauska taito jota voit yhdessä koirasi kanssa treenata. Tämäkin onnistuu samoilla periaatteilla, näytät koiralle mitä hänen pitää tehdä ja palkitset heti. Käskyä kannattaa toistaa useasti saman tehtävän aikana, näin koira oppii liittämään sen oikeaan tekemiseen. 

Koiran kanssa on mukava harrastaa ja arkikin sujuu helpommin kun perusasiat on koiralle opetettu. Nämä ovat tärkeitä kaikille koirille, koiran koosta riippumatta. Koiraa ei saa koskaan satuttaa, eikä koiran koulutukseen kuulu kivun aiheuttaminen koiralle. Koira oppii positiivisen kautta ja näin saat tasapainoisen koiran. Koiran huono käyttäytyminen kannattaa jättää kokonaan huomiotta ja keskittyä vain koiran oikeaan käyttäytymiseen ja palkita se heti. Näin koira oppii ettei saa huomiota jos haukkuu tai puree, tai tekee muuta hölmöä. 

Pikku hiljaa, kärsivällisyyttä tarvitaan paljon. Toistoja, toistoja ja toistoja, välillä tuhansia, välillä kymmeniä. Kun teet koiralle oppimisesta leikin on molemmilla yhdessä mukavaa. Palkitseminen on todella tärkeää ja sitä kannattaakin alkuun tehdä koiran omalla ruualla. Usein koirat oppivat nopeasti että muitakin herkkuja on tarjolla ja silloin kannattaa siirtyä namipaloihin. Koiraa kannattaa palkita myös kehuin ja silityksin. Yhteinen leikki on myös loistava motivaatio! 

Lue lisää