Uudenperheen jäsenen kotiutuminen on odotettu tapahtuma, johon on ihanaa valmistautua. Uusi koti ja uusi perhe on pennulle jännittävä kokemus. Koiranpennut ovat hyvin uteliaita ja sopeutuvat usein hyvin nopeasti uuteen kotiinsa, kunhan saavat rakkautta ja turvaa osakseen.
Ensimmäinen yhteinen matka kulkeutuu useimmiten autolla. Automatkalle kannattaa varata riittävästi aikaa sekä pyyhe mahdollisia vahinkoja varten. Jos matka on pitkä kannattaa pysähtyä, jotta pennulla on mahdollisuus pissata tai kakata muualle kuin autoon. Vahingoilta ei silti välttämättä vältytä. Pennulle voi tulla autossa myös helposti pahaolo.
Mitä koiranpentu tarvitsee?
Koiranpennun kotiutuessa kotona kannattaa olla ainakin tärkeimmät tavarat jo valmiina. Näin ensimmäiset päivät uudessa kodissa sujuvat rauhallisesti ja turvallisesti. Koiranpennun kasvattajalta kannattaa luonnollisesti ottaa vinkit talteen ja usein ensimmäisten päivien ruokaa saa myös mukaan kasvattajalta. Paras ruoka koiranpennun ensimmäisiin päiviin on kasvattajan suosittelema ruoka. Näin vältytään ylimääräisiltä mahaongelmilta. Jos ruokaa halutaan syystä tai toisesta vaihtaa myöhemmin kannattaa se tehdä pikku hiljaa sekoittamalla vanhan ruuan kanssa sekaisin. Näin maha saa tottua rauhassa uuteen ruokaa. osa pennuista on hyvinkin herkkävatsaisia ja osalle taas ei mitään väliä mitä ruokaa syö.
Ruokakupit kannattaa ostaa jo pentuna koiran aikuisikää ajatellen. Liian pienet kupit jäävät helposti äkkiä pieneksi. Näin vältyt turhilta ostoksilta.
Muutamia vinkkejä ostoksille:
-kasvattajan suosittelemaa, pennulle tuttua ruokaa
-ruokakuppi, iso, särkymätön ja helposti pestävä
-kaulapanta ja talutin, nahkainen on kestävä ja sitä ei saa helposti purtua poikki.
-kampa, harja ja kynsisakset
-oma peti
-lelut, kestäviä koiralle turvallisia leluja muutama. Pehmolelut ovat myös useimpien koiranpentujen mieleen.
-kulkeeko koira autossa? silloin on tarpeen miettiä turvallinen paikka myös autossa. Turvavyö valjaat, häkki tai patja farmarin takaluukussa ovat oivia vaihtoehtoja.
Näillä perusjutuilla pääsette alkuun. Kun koira kasvaa ja tarpeet muuttuu voit jotain joutua uusimaan tai ostamaan isompia.
Koiranpennulle kannattaa tarjota kasvattajan suosittelemaa ruokaa alkuun. Välillä kuitenkin on tarpeen vaihtaa ruokaa ja se kannattaakin tehdä lempeästi ruokia sekoittaen.
Ruuissa on paljon eroja. Koiran ikä, koko ja aktiivisuus ovat tärkeimmät kriteerit ruokaa valitessa. Pennulle annetaan aina aikuiskokoaan vastaavaa ruokaa. Pentu ruuan pussin kyljessä oleva painokilo tarkoittaa koiran aikuiskiloja. Tämä on tärkeää jotta koirasi saa tarpeeksi energiaa kasvuun, lihaksiston ja luuston terveeseen kehitykseen. Myös energian saantiin kannattaa kiinnittää huomiota. Kun koira kasvaa ja on sopivan kokoinen tiedät että ruoka on oikeaa koirallesi. Aktiivisten rotujen kanssa kannattaa tarkkaan katsoa että koira saa riittävästi energiaa. Kun taas vanhemmilla koirilla ja vähemmän aktiivisille roduille riittää vähärasvaisempi ruoka.
Pentua ruokitaan alkuun 3x pv, muutaman kuukauden jälkeen ruokinta kerrat voi pudottaa aamu ja ilta ruokaan. Omien tapojen ja mieltymysten mukaan ruokailun voi lähempänä yhtä vuotta tiputtaa myös yhteen kertaan päivässä. Monelle koiralle tuntuu sopivan aamu ja ilta ruokailu loistavasti.
Koiranpennun turvallisuus?
Koiranpennut ovat vilkkaita ja touhukkaita tapauksia, joiden kanssa sattuu ja tapahtuu. Siksi onkin erityisen tärkeää tehdä kodista turvallinen jo ennen pennun saapumista. Erityisesti turvallisuuden tärkeys korostuu pennun jäädessä yksin. Pentu viihdyttää itseään tylsistyessään kaikella mahdollisella jota löytää kodista, joten sähköjohdot, terävät esineet, helposti rikkoutuvat tai arvokkaat esineet kannattaa piilottaa kaappeihin tai tarpeeksi ylös ettei koiranpentu ylety niihin. Koiran puruvoima kasvaa nopeasti ja hampaat ovat hyvin terävät, joten myös tärkeät tavarat kuten auton avaimet ja kaukosäätimet kannattaa pitää pöydällä tai laatikossa koiran ulottumattomissa. Näin voit välttyä turhilta ylimääräisiltä kuluilta.
Koiran tilaa voi helposti rajata koiraportilla tai pentuaitauksella. Pentuaitaus jää usein nopeasti pieneksi, mutta voi pelastaa hermoja koiran ensimmäisiltä kuukausilta.
Koiraportti, lapsiportti on pitkäikäinen apu, jota voi käyttää koiran koko iän. Jos koiran tilaa halutaan rajata yksinollessa tai öisin kannattaa pentu totuttaa siihen jo alusta alkaen. Koiralle oma turvallinen tila tuo rauhaa ja turvallisuutta kun tutut asiat toistuvat.
Portin kanssa voi rajata pennun tilaa esimerkiksi kylpyhuoneeseen ja samalla pitää oven auki ja näkymän koko kotiin. Märkä pentu voi kuivatella portin takana, yksin ollessa turvallisuus lisääntyy huimasti kun saat pennun jätettyä turvalliseen tilaan. Käykö teillä vieraita jotka pelkäävät koiraa? Pentu voi silloinkin turvallisesti katsella menoa portin takaa.
Portiksi kannattaa heti valita tarpeeksi iso ja metallinen. Puinen portti on usein jonain päivänä jyrsitty kokonaan rikki.
Kannattaa muistaa että koiran on tärkeätä tutustua kotona vieraileviin ihmisiin jo pentuna, jotta hän hyväksyy vieraat aikuisenakin.
Koiran pennun ensimmäiset päivät kannattaa rauhoittaa perheen kesken pentuun tutustumiseen. Koiran pennun sosiaalistaminen on tärkeää, mutta ensin pennun on tärkeä kiintyä omaan perheeseensä. Sekä tärkeää on luonnollisesti saada rauhassa tutustua uuteen ympäristöön.
Ensimmäiset viikot uudessa kodissa ovat pennulle tärkeää kiintymisen vaihetta. Joten on todella tärkeää varata aikaa pennun kanssa yhdessä puuhailuun ja kiintymys suhteen vahvistamiseen. Myös sisäsiistiksi oppiminen vaatii aikaa ja hermoja. Muutamassa viikossa usein jo opit tunnistamaan pissahädän merkit koirassasi ja näin ohjaamaan ajoissa ulos tarpeilleen.
Pennulle kannattaa varata valmiiksi leluja, touhukas pentu etsii leikkiinsä kuitenkin jotain. Joten on helpompaa jos alusta alkaen pennulla on omia leluja tarjolla.
Kotoa voi myös tehdä monia leluja koiralle. Yksi helpoimmista on pestä tyhjä maitotölkki ja piilottaa sinne muutama nami, teipata kiinni ja antaa koiralle. Rodusta ja tarmokkuudesta riippuen aikaa palkinnon saamiseen menee muutamasta sekuntista tuntiin.
Koran pentu tarvitsee paljon rakkautta, läheisyyttä ja turvaa. Jos pentu kaipaa läheisyyttä, kannattaa ensimmäiset yö nukkua pennun lähellä. Kun pentu tottuu omaan uuteen kotiinsa hän oppii myös nukkumaan itsenäisesti.
Pennun saapuminen mullistaa koko perheen, perheeseenne saapuu uusi jäsen! Aikaa tarvitaan pennun kanssa puuhasteluun ja kouluttamiseen. Koiranpentu kiintyy nopeasti perheeseen ja kaipaa ympärilleen ihmisiä sekä aktiviteetteja. Pentu kannattaa totuttaa pienestä asti myös yksin oloon, lyhyitä pätkiä kerrallaan. Tämä tärkeää varsinkin nyt kun moni on etätöissä ja paljon kotona. Kun pentu oppii olemaan myös yksin, sujuu myöhemmin mahdollinen työpaikalle paluu helpommin.
Koiranpennut kasvavat hurjaa vauhtia, ja pentu aika on ohi ennen kuin huomaatkaan. Oppeja karttuu joka päivä, kun säännöllisesti ja määrätietoisesti toistat samoja asioita. Koiran pennut kaipaavat myös ymmärrystä ja rakkautta. Kaikkea ei tarvitse heti osata ja yhdessä opitaan joka päivä enemmän. Yhteinen matkanne odottaa yhteisiä seikkailuja!