kissan hoito

Kissan hoito opas

Kissat ovat itsenäisiä ja omatoimisia lemmikkejä, jotka kaipaavat kuitenkin päivittäistä hoitoa ja hoivaa. Kissan tasapainoiseen arkeen kannattaa panostaa, näin saat onnellisen, terveen ja virkeän lemmikin. 

Kissan hoitotarve vaihtelee rodun ja ominaisuuksien mukaan. Pitkäkarvainen kissa kaipaa usein enemmän hoitoa kuin lyhyt karvainen. Terveydentila vaikuttaa myös hoidon tarpeeseen. 

kissa

Kissanpentu kannattaa totuttaa alusta asti käsittelyyn, päivittäin. Näin siitä jää pysyvä tapa, eikä kissa aikuisenakaan vierasta käsittelyä. Toki osa yksilöistä ei siedä käsittellyä aikuisenakaan.  Kissat osaavat olla halutessaan hyvin omapäisiä. Onneksi kuitenkin usein nauttivat läheisyydestä ja hoidosta. 

Perusjuttuja päivittäisessä hoidossa on ainakin seuraavat:

  • korvat, silmät ja nenä on puhtaat ja terveen näköiset
  • hännän alus on puhdas
  • joka päivä tulisi kissan syödä
  • hyvivoivan kissan turkki on puhdas
  • jos kissa raapii itseään jostain kohtaa, kannattaa tarkistaa mistä se johtuu.  

Pitkäkarvaisen kissan turkki kaipaa usein harjausta. Kissat ovat hyvin siistejä lemmikkejä ja hoitavat itsensä usein kokonaan. Lyhytkarvainen kissa pystyy ylensä pesemään itsensä kokonaan. Pitkäkarvaisella kissalla on suuri työ turkkinsa kanssa. Takkuja turkiin tulee välillä ja ne on hyvä harjata pois. Kissat usein nauttivat harjaamisesta, joten sillä kannattaa hemmotella lemmikkiä. Pitkäkarvainen kissa tarvitsee harjausta ainakin viikottain, karvanlähtö aikaan usein päivittäin. 

Ruokinta kuuluu luonnollisesti päivittäiseen hoitoon. Pennulla ruokaa on hyvä olla tarjolla kokoajan. Kuivamuona on tähän tarkoitukseen oikein hyvä. Kun kissalla on nappuloita kupissaan, voi hän nälän tullen käydä syömässä itsenäisesti. Kuiva ruuan lisäksi kissalle on hyvä tarjota raakaruokaa tai purkkiruokaa. Kissat syövät luonnostaan usein pieniä aterioita, joten usein pelkällä raaka tai purkkiruualla ruokkiminen on aikataulujen takia haastavaa. Raikas ja puhdas vesi on luonnollisesti myös perustarpeisiin kuuluva asia. 

Pennulle on hyvä antaa useasti päivässä pieniä annoksia märkäruokaa tai raakaruokaa. Aikuiselle kissalle voi antaa kerran tai kaksi päivässä ruokaa ja lisänä väliaikona olla kuivaruokaa tarjolla. Esteetön pääsy ruoka ja vesi pisteelle on myös tärkeää.  

Kissavessa pitää olla kissan saatavilla kokoajan. Kissat ovat siistejä, joten kannattaa pitää huolta ettei laatikkoon pääse kertymään jätöstä. Kissa voi helposti mennä tekemään tarpeensa muualle, jos oma wc laatikko ei ole tarpeeksi puhdas. 

Kissalla on hyvä olla oma nukkumapaikka, oma piilopaikka jonne käpertyä kun kaipaa yksityisyyttä. Oman paikan tarve korostuu jos perheessä on muita lemmikkejä. Usein kissat viihtyvät ihmisten kanssa ja nukkuvatkin miellään samassa sängyssä, joten tämäkin heille kannattaa suoda niin kissan valitessaan.

Kissat kaipaavat päivittäin liikuntaa ja virikkeitä. Ulkoilu valjaissa on osan mieleen, mutta kaikki kissat eivät uskalla ulos. Leikit ja aktiviteetit kannattaa valita kissan kiinnostuksen mukaan. Kissat rakastavat leikkiä jahtaamis ja saalistusleikkejä. Kissalle on myös hyvä tarjota joku ikkunapaikka, josta hän näkee ulos ja voi katsella lintuja, oravia, kaikkea ulkona liikkuvaa. 

Kissat ovat itsenäisen luonteensa takia varsin helppoja lemmikkejä. Kun heidän perustarpeet on tyydytetty saat nauttia kehräävästä, onnellisestä ja hyvinvoivasta kissasta parhaassa tapauksessa parikin vuosikymmentä. 

Lue lisää, kissan ruokinta