kissan ruokinta

Kissan ruokinta

Kissan ruokinta mietityttää monia lemmikin omistajia. Mahdollisimman luonnollinen ravinto auttaa kissaa voimaan hyvin ja pysymään terveenä.

Kissa on lihansyöjä ja kaipaa ravintoonsa paljon lihaa. Kissan perus ruokavalioon kuuluu laadukas kuivaruoka, märkäruoka ja raakaruoka. Kissalle elintärkeää on mm. tauriini, jota saa raa-asta lihasta ja sisäelimistä. Kissalle voi huoletta antaa raakaa lihaa, kypsennys vain tuhoaa turhaan lihasta vitamiineja. Mausteita, eikä suolaa ei kuulu eläimen ruokaan lisätä. 

Laadukkaat kissan valmiit ruuat, kuiva ja märkäruuat sisältävät kaikki kissan tarvitsemat vitamiinit ja hivenaineet, joten voit syöttää hyvillä mielin lemmikillesi laadukasta ruokaa koko sen elämän. 

laadukas kissan ruoka

Viljaton kuivaruoka on kissan perusruokaa, jota varsinkin pennulla kuuluu olla kokoajan tarjolla. Jos kissalla ei aikuisenakaan tule paino ongelmia, kuivaruokaa ei tarvitse säännöstellä. Pentu ei voi koskaan syödä liikaa, joten voit huoletta pitää ruokaa esillä kokoajan. 

Kuivaruuasta kannattaa etsiä korkea lihapitoisuus, sekä viljaton vaihtoehto. Kissan luonnolliseen ruokavalioon ei juurikaan kuulu viljat. 

kissan ruoka

Laadukas märkäruoka on kissalle usein mieleen. Märkäruoka täydentää myös nestettä, jota pelkästään tai paljon kuivaruokaa syövän kissan on usein haasteellista saada tarpeeksi. 

Märkäruoka on pehmeää ruokaa jossa on kastikkeen joukossa lihaisia paloja, tai moussemainen vaahto. Laadukkaan ruuan tunnistaa suuresta lihapitoisuudesta. 

kissan ruokaa

Raaka ruoka on kissalle luonnollista ravintoa. Raakaruokinta yksinään vaatii ruoka-aikoja ja useita pieniä aterioita päivässä. Raaka ruoka yhdistettynä kokoaikaiseen kuivaruuan saantiin ja tavallisen märkäruuan kanssa on usein ihanteellisin vaihtoehto. 

Raaka ruokana kissalle voi esimerkiksi antaa jauhelihaa, broileria, sisäelimiä vaihdellen, kananmunaa. Raaka ruokinnassa on hyvä pitää annoskoko pienenä, jottei ruoka pääse pilaantumaan. Annos on sopiva kun kissa jaksaa syödä sen kerralla. 

Osa kissoista on hyvin nirsoja ja suostuvat syömään vain tuttua ruokaa. Toinen osa taas syö ihan mitä eteen annetaan ja hyvällä ruoka halulla. Oman kissan makumieltymyksiä kannattaa seurata ja varsinkin energisen ja liikkuvan kissan ruokavaliossa on pidettävä huolta siitä että kissa syö tarpeeksi. 

Ylipainoiselle kissalle kannattaa tarjota ruokaa vain ruoka-aikoina ja painoon sekä liikunta määrään suhteutettuna oikea määrä. Ennen ruuan rajoittamista kannattaa konsultoida eläinlääkäriä, jottei eläimelle pääse syntymään puutostiloja.

kissan ruoka

Joskus kissat voivat tykästyä myös ihmiseten ruokiin. Kaikki ruuat eivöt kuitenkaan sovellu kissan syötäväksi. 

Kissalle myrkyllisiä ruokia ovat:

  • suklaa
  • viinirypäleet ja rusinat
  • sipulit

Muita ihmisen ruokia voit kissan antaa maistaa niin halutessaan. Määrät kannattaa kuitenkin pitää hyvin pienenä jo suolan ja mausteiden takia. Usein kissat eivät edes yritä syödä ihmisten ruokia vaan nauttivat omista ruuistaan.