kissa lapsiperheeseen

Kissa lapsiperheessä?

Moni voi miettiä onko kissa sopiva lemmikki lapsiperheeseen. Mitä tulisi huomioida lapsiperheen haaveillessa kissasta? Kissat ovat mahtavia lemmikkejä joiden kanssa harvoin tulee ongelmia lapsiperheessä, mutta muutama peruasia on silti hyvä ottaa huomioon. 

Tärkein asia kissan valinnassa on kasvattavan valinta, tämän jälkeen kissan valinta. Kissan rodullakin on merkitystä siihen miten sopeutuu lapsiperheeseen ja toki myös lasten iällä. Sosiaalinen ja leikkisä rotu soveltuu usein paremmin lapsiperheeseen. Toki kannattaa myös huomioida että villein kissa voi pentuna aiheuttaa energiansa kanssa haasteita. 

kissa lapsiperheessä

Kannattaa etsiä kasvattajaa jonka perheessä on lapsia. Vielä parempi jos suunnilleen samanikäisiä kuin omatkin perheen lapset. Näin kissa on jo pienestä asti tottunut lasten läsnäoloon, kosketukseen ja ääniin. 

Hiljaiseen ja rauhalliseen menoon tottunut kissa voi aluksi olla todella arka ja pelokaskin. Kotiutuminen uuteen kotiin on helpompaa jos kissalle on ennestään tuttua kodin ja lasten äänet. 

Lapsiperheessä kannattaa kissanleluiksi valita pitkä kepin päässä olevia leluja. Niiden kanssa lasten on turvallista leikkiä kissan kanssa ja suuremmilta naarmuilta vältytään. Pentukissan kynnet ovat todella terävät. Kynsien leikkaamista voi myös harkita.

Kissat ovat loistavia lemmikkejä lapsiperheeseen. Itsenäinen kissa ei tarvitse kokoaikaista ulkoilutusta ja hoitoa yhtälailla kuin koirat tarvitsee. Toki kissaankin pitää hoitaa ja rakastaa, mutta aamun räntäsateen lenkit voi unohtaa ja käpertyä peiton alle kissan kehräystä kuuntelemaan. 

Kissat ylensä rakastavat lapsia ja tulevat toimeen heidän kanssaan loistavasti. Energinen kissa vaatii paljon virikkeitä ja leikitystä, varsinkin pentuna joten on hyvä jos innokkaita leikkijöitä löytyy useampi. 

Lapsiperheessä on hyvä huomioida muutama asia kissan tullessa. Miettiä valmiiksi missä kissa saa olla ja onko tiloja joista halutaan heti opettaa kissalle ettei niihin saa tulla. Kissat ovat fiksuja, ja oppivat kyllä. Mutta usein itsepäisen luonteensa kanssa kokeilevat rajojaankin. 

Oma lepopaikka on tärkeä. Tila jossa kissa saa olla rauhassa ja ottaa omaa tilaansa yksin niin halutessaan. Oma paikka voi olla raapismispuussa, omassa pedissä tai vaikka kodinhoitohuoneen pöydällä, takan päällä, missä vain minkä kissa tuntee itselleen turvalliseksi ja mukavaksi paikaksi. Lapsille kannattaa opettaa myös että kissan pitää saada olla rauhassa kun nukkuu ja syö. 

Ruokailulle on hyvä varata oma paikka. Jos lapset ovat pieniä ja helposti sotkemassa kissan ruokaa, kannattaa ruokakuppi sijoittaa pöydälle. Kissat ovat taitavia hyppimään, joten ruokakupin voi sijoittaa korkealle. Ruokaa ja vettä on tärkeää olla kissalla kokoajan saatavilla. 

kissa ja lapset

Moni lapsi toivoo lemmikkiä ja kissa on loistava perheen ensimmäinen lemmikki. Lasten lemmikiksi kissasta ei pelkästään ole vaan hoito vaatii aina aikuisen valvontaa ja vastuuta. Kissat ovat itsenäisiä ja niiden perushoito on helppoa. Kissa pärjää työ- ja koulupäivät yksin, vaikkakin koulusta aikaisin kotiin tuleva lapsi on varmasti kissan mieleen. Lemmikki toimii myös lapsen kaverina yksin kotona ollessaan.

Lapset oppivat eläimen hoidosta vastuuta ja velvollisuuksia. Kissan loputon rakkaus on loistava kannustin. Elämän iloissa ja suruissa lemmikin omistaminen on rikkautta. Lohduttajana sekä stressinpoistajana on kehräävä, lämmin karvakaveri loistava. Myös ilonhetkiä oman lemmikin  kanssa on helppo kokea. 

Kissan valinta kannattaa tehdä huolella ja etsiä omaan perheeseen sopiva kissa, vaikka aikaa kuluisi enemmän. Kissat voivat elää yli 20vuotta, joten heistä saat todella pitkäaikaisia lemmikkejä. 

Lue lisää

Kissan hoito-opas