kissanpentu

Kissan synnytys

Synnytykseen valmistautuminen kannattaa aloittaa viimeistään viikkoa ennen odotettua synnytystä. Emolle on hyvä varata synnytykseen sopiva laatikko, pahvilaatikko tai esimerkiksi pyykkikori käy hyvin. Kissat ovat oikukkaita tässäkin asiassa ja välillä heille ei käy valmiiksi laitettu vaan päättävät synnyttää vaikka vaatekaappiin. Emon kannattaa antaa valita paikka jossa tuntee olonsa turvalliseksi, jos se vain on pennuille ja emolle turvallinen paikka synnyttää ja syntyä. Pesän voi vaihtaa tarvittaessa kun pennut ovat syntyneet, esimerkiksi seuraavana päivänä. Osa emoista ei hyväksy pesän vaihtoa, joten kannattaa olla tarkkana tämän kanssa. 

Synnytykseen on hyvä varata ainakin:

  • pyyhkeitä
  • kumihanskoja
  • sakset

Kun olet valmistautunut synnytykseen aikaisemmin, voit keskittyä emon tukemiseen synnytyksen aikana ja kaikki on valmiina lähettyvillä jos tarve tulee. 

myydään kissanpentu

Kissat ovat hyviä synnyttäjiä ja komplikaatioita heidän kanssaan on harvoin. Synnytyksen lähenessä kannattaa kuitenkin päivystävän eläinlääkärin numero varata lähelle, jotta tarvittaessa saa helposti soitettua apua.

Kissan tiineys kestää keskimäärin 63 vuorokautta, +/- 2 vrk. Vaihteluväliä kuitenkin on 53-71vrk välillä. Synnytys alkaa tavallisesti itsestään ja kestää muutamasta tunnista kahteen vuorokauteen. Tämä on hyvin yksilöllistä ja pentujen koko vaikuttaa luonnollisesti synnytyksen kestoon. 

Osa emoista kaipaa synnytykseen vierelleen kokoajaksi tukea. Kissan synnytykseen ei kuulu puuttua jos kaikki sujuu luonnostaan hyvin. Silittelyä ja lähellä oloa, tukena olemista kaipaa suurin osa kissoista. Osalle tämä voi olla toinen kissa tai vaikka perheen koira. Osalle kelpaa vain ihminen. 

 

 

Avautumisvaiheessa kohtu supistelee mutta et näe sitä vielä ulospäin. Emo on usein levoton, kulkee edes takas, kehrää, maukuu. 

Ponnistusvaiheessa supistukset näkyvät ulospäin, ja tuntuvat kohdun kovettumisena. Tässä kohtaa emon tulisi tunnin sisällä ruveta ponnistamaan pentua ulos. Pentu syntyy usein muutaman ponnistuksen jälkeen. Varsinkin ensikertalaisella tässä voi mennä kauemmin aikaa. 

Joskus pentu voi syntyä huonossa asennossa ja synnytystä voi joutua auttamaan. Mutta tavallisesti synnytys sujuu ongelmitta. 

Istukoita kissalla on jokaisella pennulla omansa. Istukat syntyvät yleensä muutama minuutti pennun jälkeen. Joskus voi syntyä kaksikin pentua ensin ja molempien istukat perään. Tärkeintä on tarkistaa että jokaista pentua kohtaan syntyy myös istukka. Kohtuun jäädessään istukka aiheuttaa helposti kohtutulehduksen, joka on hengenvaarallinen tila emolle. Jos istukoita syntyy vähemmän kuin pentuja kannattaa ottaa yhteyttä eläinlääkäriin.  

Emon ja pentujen voinnin seuraaminen synnytyksen jälkeen on tärkeää. Kissat toipuvat synnytyksestä nopeasti. Joten jos emo kissa vaikuttaa sairaalta, kannattaa eläinlääkäriin soittaa herkästi. Joskus synnytyksen jälkeen voi kissa saada kohtutulehduksen. 

Kissa emon kuuluu olla pentujen kanssa paljon. Hoitaa ja ruokkia, levätä itsekin. Kuitenkin vessalaatikolla käynti ja juominen on tärkeää. Kissat syövät usein istukat, joten nälkä ei välttämättä ole heti. Seuraa kissan vointia tiiviisti ja jos kissa vaikuttaa normaalilta, hoitaa pentuja, kehrää, syö itse on kaikki hyvin. 

Imettävällä kissalla pitää olla vettä ja ruokaa kokoajan tarjolla. Vettä ja ruokaa kuluu tavallista enemmän. Synnytyksestä palautuminen ja imettäminen kuluttaa valtavasti energiaa, joten on hyvä varata kissan lempi ruokaa ja lisäksi märkäruokaa, jotta kaikkea nestettä ei tarvitse saada vettä juomalla. 

Kissan pentujen seuranta on myös tärkeää. Painoa kannattaa seurata ja tarkistaa että kaikki pennut pääsevät imemään maitoa. Joskus heikoin pentu jää vahvojen jälkeen ja silloin jää pienemmälle maidolle. Lisämaitoa tarvitaan harvoin, usein riittää kun pentua ohjaa nisälle ja antaa tilaa syödä itse. Emon maito on kissanpennuille tärkeää sekä ainutta ravintoa ensimmäiset 4-5vk.  

vastasyntynyt kissanpentu

Kissa emot hoitavat pentuna usein todella itsenäisesti. Ja nauttivat äitiydestä. Pentueen kasvua on ihana seurata. <3

kissanpentu