Kissa lemmikkinä

Kissa lemmikkinä

Kissat ovat pitkäikäisiä lemmikkejä, jotka valloittavat usein koko perheen. Kissan pitkän iän takia se vaatii pitkää sitoutumista. Vastapainoksi saat paljon rakkautta. 

Kissaa ei kuitenkaan pidä ottaa hetken mielijohteessa, vaan harkittava päätös tarkkaan. Vastuu kissan hoidosta pitää olla aina aikuisella, lasten leluksi tai vain lasten lemmikiksi kissa ei sovi.

Eläimet, kuten kissatkin nostamat ihmisten iloisuutta ja elämänmyönteisyyttä, sekä poistavat stressiä. Leppoisan luonteen omaava kissa ei usein turvaan huolehdi mistään ja häntä onkin ihana silitellä, sekä kuunnella rauhallista kehräämistä.

Kissa sopii lemmikiksi monelaiseen perheeseen ja elämäntilanteeseen. Eläkeiässä kissasta voi olla hyvinkin paljon iloa. Lapset rakastavat usein eläimiä ja oppivat niiden kanssa paljon tärkeitä taitoja vastuullisuudesta ja toisen huomioimisesta. Yksin elävälle kissasta on iloa yhtälailla kuin parillekkin. Kissan kanssa ei ole perhettä johon kissa ei sopisi, jos hänet halutaan ja hänestä ollaan valmiita huolehtimaan. 

Kissanpentua harkitessa kannattaa miettiä tarkkaan onko oma elämän tilanne sellainen että pystyy kissasta huolehtimaan pitkään. Kissan pennuilla on paljon energiaa, joka tietysti tasoittuu kun pentu kasvaa. Mutta lemmikki kissa voi helposti tehdä tuhojaan jollei ole saanut tarpeeksi virikkeitä. Erilaiset leikit, kiipeily, ulkoilu valjaissa, sekä toiset kissa kaverit kuluttavat muakavsti energiaa ja antavat kissalle lajinomaista mielekästä puuhaa. 

Kissan voi hankkia myös aikuisena. Kodinvaihtajia löytyy erilaisista nettipalstoista sekä eläinsuojelu yhdistyksiltä. Rauhallisempi aikuinen kissa voi olla hyvä valinta jos itsellä ei ole aikaa panostaa kissanpennun tarpeisiin. Aikuinen kissa on usein rauhallisempi, mutta vaatii toki virikettä päivittäin hänkin. 

Kissan kasvattaja kannattaa valita tarkkaan. Sillä onko kissa rotukissa vai maatiaiskissa ei ole juurikaan merkitystä lemmikkinä olemiseen. Rotukissoille luonne voi olla helpommin ennakoitavissa, mutta näissäkin yksilöt voivat olla hyvin erilaisia. Jos haluat näyttelyihin harrastamaan tai rodunomainen kissa on tärkeä, kannattaa etsiä netistä kasvattajia ja ottaa heihin ajoissa yhteyttä. Kissaa voi välillä joutua jonottamaan. 

Tärkeintä kissan valinnassa on kasvattajan valinta. Jos perheessä on lapsia, voi olla helpompaa hankkia kissa sellaiselta kasvattajalta jossa on jo tottunut lapsiin. Siisteissä oloissa, emonsa kanssa kasvaa saanut pentu on virheä ja tasapainoinen, leikkisä sekä utelias. Käsittelyyn, ääniin ja ihmisiin tottunut pentu soputuu ylensä uuteen kotiinsa nopeasti. 

Kissaa ei voi lomamatkojen ajaksi tai viikonlopuksi jättää yksin, joten on hyvä miettiä onhan lähipiirissä tarvittaessa joku ketä pystyy kissaa hoitamaan jos itsellä menoa muualla. 

Kissa ei pärjää Suomen luonnossa yksin, vaan tarvitsee lämpimän kodin, sekä ruuan ja veden valmiina. Useimmat kissat tykkäävät ulkoilla valjaissa tai ulkotarhoissa. Mutta niissäkin on syytä varmistaa että kissa pääsee tarvittaessa lämpimään. 

Kissasta saat mahtavat elämänkumppanin pitkäksi aikaa, kunhan harkitset tarkkaan että kissalle on elämässänne aikaa. Eläinlääkäri kuluihin kannattaa myös varata rahaa jo ennen pennun hankintaa, sekä pitää pieni hätävara aina valmiina jos yllättävä käynti tulee eteen. Kissan kuluihin kuuluu myös mahdollinen vakuutus, ruoka, hiekka, lelut ym. mitä kissalle haluat hankkia.

Ihania hetkiä kissa haaveiden parissa <3

kissan lelu