pitkäkarvainen kissa

Pitkäkarvaisen kissan turkin hoito

Pitkäkarvaiset kissat ovat usein hyvin leppoisia ja nauttivat turkin hoidosta. Tunnetuimpia pitkäkarvaisia kissarotuja ovat mm.  norjalainen metsäkissa, siperiankissa, persialainen.

Kissat ovat hyvin siistejä eläimiä ja pitävät hyvin huolta turkistaan. Pitkäkarvaisen kissan on kuitenkin välillä haastavaa pitää turkkinsa takuttomana. Takkuja huovuttuu ja ne tuntuvat ikävältä, sekä aiheuttavat kiristystä ihossa. Myös pesemis urakka on pitkäkarvaiselle kissalle suuri, vaikka siitä nauttiikin.

 

Tarvitseeko kissan turkkia pestä?  Lyhyt karvaisen kissan turkkia ei tarvitse pestä, jollei kissa likaannu. Pitkäkarvaisen kissan turkki toki likaantuu helpommin ja voi vaatia välillä pesua. ulkoileva kissa voi välillä sotkea itsensä kunnolla, ja pesu on silloin välttämätön. 

Suurin osa kissoista ei pidä kylvystä, eikä pesusta. Turha peseminen voi aiheuttaa kissalle stressiä, joten sitä kannattaa välttää. Kissan turkin rasvakerros pysyy myös suojaamassa paremmin esimerkiksi kylmältä, jos pesuja on vähemmän.   

Kissan turkin hoitoon riittää harjaus. Pestä kissa kannattaa vain jos kissa on selvästi likainen. 

Pitkäkarvaiselle kissalle tulee helposti takkuja ja huovuttuneita karvapalloja, jotka kiristävät ihoa. Tästä syystä kissan turkkia on hyvä harjata muutaman kerran viikossa.

Harjaus väli riippuu kissan turkin pituudesta ja koostumuksesta. Pehmeä ja todella pörröinen turkki takkuuntuu helpommin kuin pitkä mutta sileä turkki. 

Kissat usein nauttiavat myös toistensa pesemisestä. Sisarukset tai hyvin ystävystyneet kissat voivat helposti hoitaa toistensa turkkia päivittäin. Tätä on ihana katsoa <3

Furminator on varmasti kuuluisin alusvillaharja. Paras harja pitkäkarvaiselle, varsinkin karvanlähtö aikaan. Toki poistaa lyhytkarvaiseltakin kissalta hyvin irtiokarvat ja näin vähentää reilusti kotoa löytyvän ylimääräisen karvan määrää. Kissan on myös mukavampi hoitaa turkkiaan kun irtokarvat eivät tuki ruuansulatusta. 

Harjoja on erikseen lyhyelle ja pitkälle turkille, sekä useampaa eri leveyttä. Kannattaa valita harja oman kissan aikuiskokoa ajatellen. Sekä tietysti huomioida turkin pituus valinnassa. Hintaa harjalla on n. 36€ ja käyttö ikää koko kissan elinikä. Kestävä ja pitkäikäinen hankinta. Kammasta löytyy  myös nappi jolla saat karvat irti kammasta, kätevää! 

Osa kissoista nauttii kun harja on kevyt sekä huomaamaton. Osalle harjaaminen voi olla ensin pelottavaakin. Harjaushanska on lempeä keino harjata kissan turkkia. Tämä on hyvä väline joka viikkoiseen harjaamiseen karvanlähtökausien ulkopuolella. Osa kissoista vaihtaa karvaansa säännöllisesti pari kertaa vuodessa, osalla taas tuntuu ettei koskaan ja osa vaihtaa jatkuvasti. Jokainen eläin on yksilönsä tässäkin, joten kuuntele ja tunnustele mistä kissasi pitää. Harjaushanska on edullinen alle 10€ hankinta. 

Siistinä eläimenä kissat usein nauttivat kun heidän turkkiaan harjataan ja takut selvitetään. Harjaaminen kannattaa kuitenkin tehdä mahdollisimman hellästi. Takut voivat olla todella kipeitä välillä, varsinkin jos iho on päässyt kiristymään pahasti. Aina ei takkuja edes saa auki harjalla. Tällöin on parempi suosiolla leikata takku varovasti saksilla pois ja harjata kissaa useammin ettei uusia pääse syntymään. 

Harjaus ja takkujen selvittäminen kannattaa kuitenkin ajoittaa sellaiseen hetkeen jolloin kissa on käymässä nukkumaan tai muuten hyvin rauhallinen. Varsinkin pentuna, voi harjaaminen olla mahdotonta jos kissa on kovin virkeä. Parhaimmillaan turkin harjaus on lemmikin ja omistajan yhtenen hellyyshetki <3

 

Lue lisää

Raapimispuut esittelyssä