Kissat ovat energisiä ja touhukkaita tapauksia, jotka ehtivät jokapaikkaan. Varsinkin pentuna uteliaisuus menee usein järjen edelle. Kissan kanssa kodin turvallisuudessa on hyvä ottaa huommioon muutama seikka, tästä vinkit!
Kissat ovat uteliaita tutkimaan ja leikkimään kaikealla minkä saavat käsiinsä. Siksi on syytä laittaa vaaralliset tavarat kissan saavuttamattomiin.
- Sähköjohdot, varsinkin hampaita vaihtava kissan pentu voi tykätä niitä pureskella.
- Kissat ovat taitavia hyppimään joten on tärkeää ettei kissa pääse putoamaan ikkunasta, parvekkeelta tai hyppäämään kuumalle hellalle.
- Pesukoneet kiinnostavat joitakin kissoja, joten aina kun laitat koneen päälle, muista tarkistaa ettei kissa ole pyykin joukossa.
- Myrkylliset lääkkeet, ruuat ja huonekasvit pitää siirtää kissan ulottumattomiin.
Useimmista kodeista löytyy kissoille myrkyllisiä ruokia ja joskus kasveja. Nämä on hyvä pitää pois kissan saatavilta. Kissojen kanssa ylöskään nostaminen ei auta, kun kiipeilevat ketterästi. Helpointa on jos näitä ei kotoa löydy muualta kuin kaapeista tai huoneesta jonne kissalla ei ole pääsyä. Kissat onneksi ovat usein nirsoja ja fiksuja ja osaavat kiertää kaukaa heille myrkylliset asiat. Mutta varsinkin kissanpennun kanssa pitää olla varovainen.
Kissalle myrkylliset ruuat:
- suklaa
- rusinat ja viinirypäleet
- sipuli
- ihmisten lääkkeet
- kemikaalit, puhdistusaineet, erityisesti jäähdytysneste
Kissoille myrkylliset huonekasvit:
- kirjovehka
- joulutähti
- liljat
- narsissit
- tulppaanit
- krookus
- hyasintti
Myrkytys oireet voivat ilmaantua nopeasti tai joskus vasta tuntien päästä myrkyllisen ruuan tai kasvin syömisestä. Eläinlääkäriin kannattaa olla matalalla kynnyksellä yhteydessä, jos epäilet myrkytystä kissallasi. Kissojen myrkytysoireita ovat:
- väsymys
- ruokahaluttomuus
- apaattisuus
- joskus oksentelu tai ripulointi
- hengitys voi nopeutua
- voimakas kuolaaminen
Lisäksi kannattaa miettiä pienille esineille paikka kaapista tai laatikosta, jonne kissa ei pääse itsenäisesti. Kissoja yleisiesti kiinnostaa kaikki pieni; pallot, kuulat, langat, neulat, joskus lasten tutit ym. Nämä kaikki voivat aiheuttaa tukoksen ruuansulatukseen.
Kissojen kanssa saa välillä olla valppaana, mutta koti on helppo tehdä pienellä vaivalla kissa turvalliseksi. Näin vältytte ylimääräiseltä huolelta ja ylimääräisiltä eläinlääkäri kuluilta.
Näillä lisä vinkeillä teet kodistasi kissaturvallisen:
- Kissat mahtuvat yllättävänkin pieniin rakoihin, seuraile kissanpennun menoa niin saat nopeasti mahdolliset vaaranpaikat estettyä.
- Varmista että roska-astiat on suljettu kissan ulottumattomiin.
- Pidä terävät esineet kaapissa tai laatikossa. Myös tiskialtaasta kannattaa pitää terävät esineet pois, osa kissoista on hyvinkin uteliaita veden kanssa.
- Pesuaineet ja muut myrkyt kannattaa piilottaa myös kissan ulottumattomiin.
- Osa kissoista on hyvin kiinnostuneita sähköjohdoista, jos omasi kuuluu tähän kannattaa ne piilottaa.
- Kynttilöiden polttamista kannattaa harkita tarkkaan. Kissat ovat näppäriä kiipeämään joten kynttilän kanssa voi nopeasti käydä vahinko. Suosi sähkökynttilöitä tai polta kynttilä kotona kynttilälyhdyn sisällä.
- Muovikassit voivat olla kissalle hyvinkin vaarallisia, pidä muovikassit myös kaapissa.
- Varsinkin uteliaan pennun kanssa wc-pöntön kansi kannattaa pitää kiinni tai wc:n ovi suljettuna. Muuten vastassa voi olla aikamoinen sotku ja märkä, haiseva kissa.
- Ikkunat ja ovet kannattaa sulkea tarkkaan. Utelias kissanpentu voi helposti pudota avonaisesta ikkunasta tai parvekkeen kaiteelta. Hyttysverkko harvoin pitää kissaa. Kanaverkosta saa pitävän kissasuojan jos parvekkeella ei ole parvekelaseja.