kissan käyttäytymishäiriöt

Kissan apteekki, mitä kissa tarvitsee?

Rakkaan lemmikin sairastuessa jokainen varmasti haluaa auttaa. Eläinlääkäristä voi aina kysyä neuvoa ja tukea omaan päätöksen tekoon. Akuutissa sairastumisessa on tietysti hyvä ottaa yhteyttä eläinlääkäriin. Perusjuttuja voi kuitenkin hoitaa edullisesti kotona kunhan seuraat kissan vointia tarkasti. Tavallisimpia kotona helposti hoidettavia sairauksia kissoilla on pienet haavat, loistartunnat, ripuli, oksentelu sekä käytöshäiriöt. 

Kissan kotiapteekista on hyvä löytyä ainakin seuraavat tuotteet:

  • haavan puhditus
  • haavan sidetarpeet
  • matolääke
  • kuumemittari

Pienet haavat ovat tavallisia kissoilla. Joskus kissat voivat tapella keskenään ja saada naarmuja. Joskus osua kotona jonkin terävään ja saada haavan itselleen.

Haavanhoito vaatii aina perusteellisen puhdistuksen. Kissoilla pienet haavat paranevat tavallisesti nopeasti. Haavan ensisijainen hoito on puhdistus. Pientä haavaa ei tarvitse suojata. Kun haava on auki, pääsee bakteerit ja lika pois haavasta. Jos likaisen haavan sulkee, nousee tulehduksen vaara. Jos haava kuitenkin vuotaa, tarvitsee se usein siteen jolla vuoto saadaan loppumaan. Kauluria voi myös harkita kissalle jos hän kovin nuolee ja yrittää haavaa hoitaa itse. 

Eläinlääkäriin on syytä mennä aina jos haava ei parane, näyttää pahentuvan, punertuvan tai märkivän. Tavallista haavaa voi kotona seurata rauhassa muutaman päivän. 

Matolääkkeet kuuluvat jokaisen kissan omistajan lääkekaappiin. Kissojen madottaminen on tärkeää, varsinkin ulkona liikkuvalle kissalle ja kissan pennuille. Matolääkkeitä on usealta valmistajalta ja paras on usein laajakirjoinen lääke, joka tehoaa mahdollisimman hyvin erilaisiin tartuntoihin.

Madotus on tärkeää tehdä kaikille kissoille joka vuosi ainakin kerran. Pennuille, tiineelle emolle sekä ulkona liikkuvalle kissalle madotus on tehtävä useammin. 

Kissojen sisäloisista ja matolääkkeistä voit lukea lisää täältä. 

Ripuli ja oksentelu on kurja vaiva, minkä lähes jokainen eläin kokee jossain elämän vaiheessaan. Toiset kissat ovat hyvin herkkä vatsaisia ja kärsivät helpommin ripulista tai oksentelusta. Akuutissa vaiheessa on tärkeää pitää huolta nesteytyksestä ja saada ripuli tai oksentelu loppumaan.  

Jos mahavaivat toistuvat usein kannattaa kokeilla vaihtaa kissan ruokaa. Akuutissa vaiheessa keitetty seiti voi olla todella loistava rauhoittamaan kissan vatsaa. Lisäksi apteekista löytyy monenlaisia valmisteita tukemaan kissan hyvinvointia. Tärkeää on saada ripuli tasapainoitettua. Loistavia valmisteita on Kaopekt forte sisältää kissalle tärkeää energiaa, maitohappobakteereja ja paljon muuta hyvää. 

Oksentelu johtuu useimmiten kissan tukoksesta kissan ruuansulatusjärjestelmässä, useimmiten karvapalloista.  Kissan mallasta kannattaa kokeilla. 

Joskus kissoillakin on käytöshäiriöitä, merkkailua, levottomuutta, maukumista, ympäri kodin levotonta kulkemista, tappeluja kodin muiden kissojen tai muiden eläinten kanssa. Silloin eläinten oloa voi koittaa helpottaa hauhduttimen avulla. Tätä ei tarvitse olla valmiina lääkekaapissa, vaan voit apteekista käydä ostamassa tarvittessa. Hauhdutin voi myös lisästä kissan hyvinvointia merkittävästi elämän muutoksissa esimerkiksi uudessa kodissa, uuden perheen jäsenen kanssa. 

Feliway haihdutin vähentää kissan stressiä naamaferomonin ansioista. Pieni haihdutin kytketään pistorasiaan ja siitä leviää huoneilmaa ihmisille tuoksutonta kissan feromonia. Haihdutinpullo on vaihdettava ja edullinen käyttää. Yksi pullo kestää reilun kuukauden. Vaivat usein poistuvat muutaman kuukauden käytöllä.  Vahva suositus kaikkeen kissan kokemaan stressiin tai elämän muutoksiin ennalta ehkäisevästi. 

Kissan silmät voivat rähmiä monestakin syystä, joskus niihin on päässyt jotain roskaa, tulehdusta tai likaa. Silmähuuhde on nopea ja turvallinen käyttää. Tosin useimmille kissoille jokseenkin epämiellyttävä. Mutta silmähuuhteen käytöllä tarvittaessa voi ehkäistä tulehdusta ja rähmän poistaminen on mukavampaa, sekä nopeampaa. 

Huuhdetta voi annostella suoraan silmään, raottamalla vain alaluomea. Tai voit kastaa pyyhkeen kulmaa huuhteeseen ja putsata rähmän sillä. 

kissan silmä rähmii

Kissat ovat usein hyvin terveitä lemmikkejä. Loistavan ketteryytensä kanssa harvoin itseään loukkaavat. Venähdyksiäkin voi kissoille sattua. Jos kissa selvästi on satuttanut tassunsa voit seurata kissan vointia hetken kotona. Jos kissa ei varaa tassulle tai on kovin kipeän oloinen kannattaa eläinlääkäri aika varata tarkempaa tutkimusta varten. Pienet venähdykset paranevat itsestään. Voit silloin auttaa kissan lepäämistä estämällä kissan pääsyä korkeisiin paikkoihin. 

Joskus kuitenkin pieniä haavereita sattuu ja silloin on nopea ensiapu valmiina kun kotoa löytyy perustarvikkeet. Muista aina ottaa herkästi eläinlääkäriin yhteyttä. Heiltä saa soittamalla neuvoa ja tarvittaessa ajan vastaanotolle. 

*mainoslinkki